Un pas spre cheltuieli mai cumpătate

Poate ai un venit mic și vrei să faci tot ce se poate să te încadrezi în el. Poate ai un venit decent și ai vrea să și pui un pic deoparte. Sau poate ai un venit peste medie, dar nu vrei să faci risipă.

În oricare din aceste cazuri, să ții o socoteală a cheltuielilor îți va fi de mare folos.

Eu sunt genul de om care nu prea are frână de fel. Dacă am bani, găsesc pe ce să-i dau, repejor. Dacă mi-e poftă de ceva, mi-e greu să mă abțin.

Documentul de cheltuieli m-a ajutat foarte mult în aceste privințe. Când pui totul pe foaie, în primul rând prioritățile devin foarte evidente. Când vezi că prăjitura aia care costă 3 lei pe zi, într-o lună adaugă 90 de lei la cheltuieli, parcă ai putea s-o mănânci la 2-3 zile. 😀 În al doilea rând, dacă ești ca mine, când știi că urmează să pui pe foaie, din start te gândești mai bine înainte să cumperi ceva, dacă e necesar sau nu… pentru că de acum ai dovada că poți face ceva în plus, că e vina ta și nu a altcuiva că nu îți atingi scopurile.

Noi folosim acest document de vreo 5 ani, cu pauze. L-am modificat de câteva ori, mai ales după ce am devenit părinți și de când am început să mâncăm aproape exclusiv mâncare gătită de mine. 😀 În forma lui actuală, poate fi downloadat de aici:

documentul-casei-template

Documentul are două părți. În cea din dreapta se trec pe coloană în fiecare zi cheltuielile, produs și preț. Ca să fie ușor de calculat, cel mai bine e să fie trecute pe categorii, în ordinea în care se găsesc în partea din stânga. (Când selectezi mai multe celule cu numere, în dreapta jos ți se calculează suma lor.)

exemplu-in-documentul-de-cheltuieli

În stânga se trec numai sumele totale pentru fiecare categorie, pe linia fiecărei zi.

Calculele se fac automat, cu ajutorul funcțiilor. În partea din dreapta a tabelului apar sumele zilnice, în partea de jos apar sumele pe categorii.

Dacă vrei să ștergi sau să adaugi coloane de categorii, va trebui să modifici și funcția care calculează sumele zilnice. E de ajuns să o modifici pentru prima linie și apoi o copiezi în toate până jos (cu copy-paste sau cu drag).

suma-in-documentul-de-cheltuieli

Desigur că se pot face documente mult mai simple, mie îmi place ăsta așa cum e. 😀

Poți folosi acest document și pentru a compara prețurile aceluiași produs la diferite magazine (sau de diferite mărci), dacă treci la fiecare produs numele și magazinul de unde l-ai luat. Eu am un document separat pentru asta. 😛 Sau poți adăuga mici comentarii/note în care să scrii dacă produsul respectiv nu a fost bun sau din contră, dacă ai vrea să-l mai cumperi și altă dată tot de acolo).

În acest document sunt trecute numai cheltuielile zilnice ale casei. De cele lunare (întreținere, gaz, abonamente etc. ) se ocupă soțul și are document propriu pentru ele. 😀 Oricum, în general nu acelea sunt problematice. Cei mai mulți bani se irosesc pe chestii care par mărunte și inofensive, dar vorba aia, puțin cu puțin se face mult. 🙂

Ca să nu uiți să treci ceva, cere mereu bonurile și/sau ai mereu un carnețel (fizic sau pe telefon) în care notezi tot.

Cel mai bine ar fi să completezi documentul zilnic. Eu încă nu reușesc să fac asta, îl completez săptămânal. 🙂

Pentru orice nelămuriri sau întrebări nu ezita să lași un comentariu. ^_^

Spor! 😀

 

 

Comments

comments

Introdu Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *