Supă de pui cu găluște (perfectă)

De multă vreme mă chinui cu supa asta de găluște. Mie nu-mi place, oricât de bună ar face-o oricine, dar Mugurul și Mugurina sunt mari fani, așa că era musai să învăț să o fac bine. Iar astăzi am reușit, folosindu-mă de un sfat de la soacră (două chiar), unul de la o vecină și unul dintr-o rețetă de brioșe! După ce a luat câteva guri, Mugurul a zis ”așa să faci supa asta toată viața!” Și ca să fiu sigură că îi dau ascultare, acum repede, repede, scriu rețeta, pentru mine și pentru cine o mai avea nevoie de ea.

Ingrediente

Pentru supă:
Pui – 500g (Să fie cu piele și cu oase neapărat, eu iau mereu spinări, târtițe și alte d-astea de nu le-ar mânca nimeni. Fac supa arătoasă – aurie – și foarte gustoasă. Plus că sunt super ieftine.)
Morcovi – 2
Ardei – 2
Albituri – câte o bucată din care aveți (păstârnac, rădăcină de pătrunjel, țelină)
Ceapă – 1 mare
Sare – după gust

Pentru găluște:
Ooouă – 2
Griș – 100g (Sau 8 linguri, nici rase nici cu vârf – iei lingura cu vârf și o scuturi încet până nu mai curge din ea… sau îți iei cântar.)
Bicarbonat – 1 linguriță
Ulei de floarea soarelui – 1 lingură
Sare – un vârf de linguriță

Metodă de gătit

Mai întâi pun carnea spălată (nu frecată, OK? clătită) la fiert, în apă cât să treacă de ea cu 1-2 degete. După ce dă în clocot o las să fiarbă vreo 5 minute. În astea 5 minute o să facă spumă (pe care o adun), o să iasă din ea tot ce e mai rău.
Cât fierbe carnea în prima apă, curăț legumele și le tai în bucăți mari.

Dup ce au trecut cele 5 minute, scot carnea și o clătesc, să fiu sigură că nu rămâne spumă pe ea. Arunc apa din oală și spăl oala.

Acum pun în oală puiul și legumele și le acopăr cu vreo 2l de apă. Dau foc mare până dă în clocot și apoi le las să fiarbă la foc mic până se fierb bine și legumele și carnea.
Când au fiert opresc focul, strecor supa și mă apuc de găluște.

Dar înainte să mă apuc de găluște (era să uit) pun la congelator un castronel cu apă și o linguriță adâncă în el.
Amestec grișul cu bicarbonatul și sarea.
Întâi bat ouăle, apoi pun grișul lingură cu lingură, amestecând după fiecare lingură.
La urmă de tot pun uleiul.
Toată treaba asta o fac cu furculița. Mixerul o fi mai rapid (de fapt doar PARE mai rapid, în cazul ăsta), dar bate prea tare și asta dăunează găluștelor, care preferă să fie tratate mai cu tandrețe.

Las aluatul să se odihnească 5-10 minute, apoi pun sare în supă și supa pe foc mare.
Când dă în clocot, dau focul mic (ca să nu se facă găluștele zdrențe) și scot castronelul de la congelator.
Cu lingurița rece iau din aluat, o bag în supă și o scutur încet. Apoi clătesc lingurița în apa rece din castronel și tot așa.

Când toate găluștele sunt în supă, e musai să iai pe degete niște apă din castronel și să le sperii! Adică să le stropești cu ea. Și din când în când să le întorci de pe o parte pe alta (când le întorci prima dată le mai sperii o dată, să se sperie și pe față și pe spate).

Când pare că s-au făcut (se dublează sau triplează în volum) iau una într-o lingură și o rup pe jumătate. Dacă e făcută bine și la mijloc, e gata. Când e gata, sting focul și acopăr supa.

Înainte puneam în ea și pătrunjel, dar Mugur zice că pătrunjelul acoperă aroma de supă și nu-i place.

WoW! Ar mai fi trebuit și o incantație la sfârșit ca să fie treaba treabă. ”Enzuri Tai!” Asta va fi incantația de acum încolo. Într-o zi o să aflați și ce înseamnă.

Aș vrea să spun că nu e așa complicat cum pare, dar adevărul e că nici un fel de mâncare nu mi-a dat așa bătăi de cap ca supa de pui cu găluște (și am făcut cozonac).

Sunt curioasă dacă data viitoare îmi iese bine cu aceeași rețetă. :-D

Spor la toate cele!

Comments

comments

Introdu Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *