Supă de hrean

O supă bună, care merge făcută o dată, de două ori pe an, când e sezonul de hrean.

Ingrediente

  • Hrean – o bucată – rasă
  • Zeama de la o limetă
  • Unt gras (peste 80%) – 30g
  • Făină albă de grâu – 30 g
  • Făină de năut – 1 lingură rasă (opțional)
  • Lapte – 300ml
  • Apă – 300 ml
  • Supă de oase – 400 ml
  • Sare – 1/2 linguriță
  • Piper alb – 1/2 linguriță
  • Zahăr – 1 linguriță
  • Smântână 16% – 150 g
  • Pâine – 3 felii – făcută crutoane
  • Slăninuță – 50 g

Metodă de gătire

  1. Se rade hreanul sau se mărunțește la robot, apoi se amestecă cu zeama de limetă și se lasă deoparte.
  2. Se taie pâinea cubulețe și se bagă la cuptor, în tavă, pe hârtie de copt. Eu o țin 10-15 minute la 180-200 de grade. Sau se prăjește la prăjitor și apoi se taie cuburi.
  3. Se topește untul la foc mic, apoi se adaugă făina de grâu peste el și se amestecă bine până se omogenizează, apoi se adaugă lichidele (apa, supa, laptele). Se dă focul mediu până dă în clocot, amestecându-se tot timpul ca să nu se lipească făina de fund.
  4. Când a dat în clocot, se adaugă hreanul. Când dă în clocot iar se dă focul mic și se lasă să fiarbă 5-10 minute, apoi se adaugă sarea, zahărul și piperul și se mai lasă 5 minute.
  5. Se amestecă bine smântâna cu 3 polonice de supă, apoi se pune peste supă și se oprește focul.
  6. Slăninuța se taie cubulețe și se pune la prăjit la foc mic într-o tigaie încinsă. Când începe să lase grăsime se adaugă crutoanele. Se amestecă un pic până crutoanele absorb grăsimea.

Mod de servire

  • Se pune supa în castronele/farfurii, iar crutoanele amestecate cu slăninuță se adaugă pe parcursul mesei.

Observații

  • În loc de limetă se poate pune lămâie.
  • Se poate pune mai multă făină dacă vreți să fie supa mai groasă, iar în loc de făina de năut se poate folosi tot făină albă. Eu o voi pune tot la început data viitoare.
  • Eu aș fi pus supă de oase și în loc de apă, dar am greșit rețeta o dată și am consumat-o aiurea, așa că n-am avut de ales decât să pun apă. De asemenea, cred că iese bună și cu apă în loc de supă sau cu orice fel de supă în loc de supă de oase.
  • Sarea, piperul, zahărul se pot pune după gust. În cantitățile astea n-a fost nici prea sărată, nici prea dulce și nici iute, a putut mânca și copilul.
  • Se pot pune doar 100g de smântână, mai ales dacă vă place aroma de hrean. Eu așa o să pun data viitoare, pentru că soțului îi place mult hreanul, iar eu o să-mi mai pun smântână direct în farfurie, pentru că mie nu-mi place.
  • Și slănina se poate pune după gust. Mie mi se pare că mai mult de 50g ar face supa prea grea.
  • Această supă gustoasă a fost adaptată după catastrofa de rețetă de aici, care era să-mi strice seara. :-D

Poftă mare!

Comments

comments

Introdu Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *