Prăjitura Albă ca Zăpada – rețetă de la bunica Ștefanei

Acum câțiva ani, de revelion, am mâcat cea mai bună Albă ca Zăpada, făcută de bunica unei prietene. Mami însăși a fost impresionată și a sunat-o să-i ceară rețeta, apoi mi-a dat-o și mie. 😀 Acum e rândul meu să o dau mai departe.

Unelte necesare:

Bol mare, bol mic, tel, lingură de lemn, tavă mare de aragaz (~40 cm pe interior), făcăleț, foaie de copt (opțional).

Ingrediente pentru foi:

Făină – 1kg

Lapte – 12 linguri

Ulei – 12 linguri

Zahăr – 12 linguri

Amoniac – 1 linguriță, stins în puțină zeamă de lămâie sau oțet

Ouă – 3

Sare – un praf

Coaja de la o lămâie

Metodă:

1. Într-un bol mare, pentru frământat, pui făina și se faci o adâncitură în mijloc.

2. Într-un bol mai mic bați ouăle, cu sare și zahăr, vreo 5-10 minute.

3. Adaugi uleiul, laptele, amoniacul stins și coaja de lămâie și amesteci.

4. Pui lichidele în adâncitura din făină și amesteci și apoi frămânți.. La început folosești o lingură, apoi mâinile. Frămânți bine, până când toată făina e încorporată bine. O să iasă un aluat destul de tare și elastic.

5. Încingi cuptorul la 180 de grade. Împarți coca în 4 bucăți egale.

6. Întinzi fiecare bucată pe rând, pe o suprafață presărată cu făină, cât mai subție, în forma tăvii. O pui în tava presărată cu făină sau pe o foaie de copt. O ții la cuptor câteva minute, până se rumenește pe margini. (Cam cât îți ia să întinzi altă foaie.)

Ingrediente pentru cremă:

Unt – 250g

Lapte rece – 1 litru

Zahăr – o cană cu vârf

Făină – o cană

Zahăr vanilat – 2 plicuri (sau două lingurițe de esență de vanilie)

Sare – 1 praf

Zeama de la 2-3 lămâi (după gust – eu am pus 3)

Metodă:

1. Într-o crăticioară amesteci făina, zahărul și sarea.

2. Adaugi (la rece) laptele rece și se amestecă bine cu telul.

3. Pui cratița pe foc mic și amesteci continuu până se îngroașă cam cât smântâna.

4. Oprești focul, o lași să se odihnească 10 minute, apoi adaugi untul și zeama de lămâie și amesteci bine.

 

Imediat, cât crema e caldă încă, asamblezi prăjitura, punând cremă între foi.

Înfășori apoi prăjitura într-un prosop mare și o dai la rece (în frigider sau pe balcon sau într-o cameră foarte răcoroasă) 24 de ore.

După cele 24 de ore se taie și se pudrează cu zahăr pudră.

 

Eu am făcut niște greșeli când am făcut-o. Nu am bătut ouăle separat, ci am bătut toate ingredientele de blat odată (în afară de făină). Apoi la cremă nu am fiert-o destul și era încă lichidă când am pus untul și a trebuit să o fierb cu untul în ea. Apoi am așteptat să se răcească înainte să o asamblez. Nici n-am acoperit-o cu prosop. Nici n-am așteptat chiar 24 de ore. Și tot a ieșit bună. :))

 

Spor și poftă bună! ^_^

 

Comments

comments

Introdu Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>