Orez cu prune uscate

Orez cu prune uscate

O mâncărică perfectă pentru micul dejun sau o gustare dulce. Când eram copilă era mâncare de pomană. XD Mi s-a făcut poftă de ea acum 4 ani, după ce am născut primul copil, și de atunci a devenit o rețetă obișnuită în meniurile noastre, fiind și o preferată a fetiței. 😀

Ingrediente:

Ulei de floarea soarelui – 2 linguri

Zahăr alb – 2 linguri

Orez cu bob rotund – o cană

Apă – 3 căni

Prune uscate, fără sâmburi- o cană

Observații:

Ai nevoie de o cratiță de 1.5-2 litri, de aragaz și de cuptor.

Cana de măsurat e una normală de ceai, de 250 ml.

Rețeta originală (pe care nu o mai găsesc) avea 4 linguri de ulei și 4 de zahăr. Mie mi se pare OK cu câte 2.

Orezul se spală în câteva ape. Dacă îți place mai lipicios nu îl mai spăla.

Dacă vrei o rețetă mai fancy, folosește orez lung, ulei de cocos, scorțișoară și cardamon (le pui întregi înainte de zahăr și le scoți înainte să bagi cratița la cuptor, sau pui măcinate, un sfert de linguriță din fiecare).

Poți folosi zahăr brun, dar vezi că nu se topește ca cel alb. Sau poți să nu pui deloc.

Cel mai bun e cu prune întregi, dar pentru copii mai mici recomand să le tai în 4, pentru că altfel va aduna ușor prunele și va rămâne să mănânci tu orez cu aromă de prune. 😛

Metodă de preparare:

1. Se încinge uleiul și se adaugă zahărul. Se amestecă încontinuu până zahărul se caramelizează.

2. Se adaugă orezul și se amestecă.

3. Se adaugă apa, se amestecă, se dă în clocot.

4. Se adaugă prunele, se amestecă, se tinge focul, se acoperă cratița.

5. Se bagă la cuptor, la fo mediu – 180 de grade, 15-20 de minute (sau până orezul absoarbe toată apa și se înmoaie).

 

Mai e cineva care mânca orez cu prune numai la pomeni sau când se împărțea mâncare prin vecini de sărbători? 😀

 

Spor și poftă bună! ^_^

 

 

Comments

comments

Introdu Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *