Cobbler cu vișine

Cobbler-ul este un dulce tipic american (și britanic, din ce zice wiki), pe care l-am descoperit când am început să caut rețete pe saituri străine. 😀 Am încercat 2 rețete de-ale lor, amândouă fiind gustoase, dar fără să pice neapărat bine stomacului românesc. 😀 După câțiva ani de gătit și experimentat cu de toate prin bucătărie, am decis să fac o rețetă proprie, mai simplă.

cobbler-cu-fructe-felie

Ingrediente

Pentru umplutură:

Vișine congelate – 1 kg

Zahăr – jumătate de cană

Amidon de porumb – 1.5 linguri

Esență de migdale

Pentru crustă:

Făină – 1.5 căni

Zahăr – un sfert de cană

Praf de copt – 1 linguriță

Un praf de sare

Unt rece – 6 linguri

Ouă 1

Zahăr brun – de pus pe deasupra

Metodă

1. Într-o cratiță am amestecat pe foc vișinele (direct din congelator) cu zahărul. Au lăsat suc, s-a făcut sirop, am amestecat o vreme în ele până s-a îngroșat compoziția cât de cât.

2. Apoi am pus amidonul și am continuat să amestec până mi s-a părut mie destul de groasă compoziția. Nu am ținut-o să se îngroașe bine pentru că nu voiam să o ard și pentru că mă plictisisem. :))

3. Am stins focul și am pus esența.

4. Cu o spumieră am pus vișinele într-un vas termorezistent (cu diametrul de 18-20 cm și adâncimea de 6-7 cm) și apoi am adăugat sirop peste ele cât să le cuprindă, fără să băltească. 😀 Le-am lăsat deoparte să se răcească un pic și m-am apucat de aluatul pentru crustă.

5. Am amestecat făina cu zahărul, praful de copt și sarea.

6. Am adăugat untul tăiat cubulețe (am considerat că o lingură e o feliuță de 5-6 mm grosime dintr-un pachet normal de 200g) și am frământat bine până am obținut o chestie fărâmicioasă, dar omogenă.

7. Am dat drumul la cuptor la 180 de grade (foc mediu).

8. Am adăugat oul și am amestecat cu mâna. De data asta rezultatul e un aluat. 😀

Am folosit numai jumătate din el. (Cu restul am mai făcut un cobbler peste vreo 2 zile, timp în care a stat la frigider.)

9. L-am împărțit în câteva bucățele (fiecare reprezentând o porție, oarecum) și cu mâna am format lipii pe care le-am așezat peste vișine. Am dat cu niște zahăr brun deasupra și am băgat vasul la cuptor, descoperit, unde l-am ținut până crusta s-a colorat frumos și vișinele au făcut bulbuci. XD

 

  cobbler-cu-fructe-terminatcobbler-cu-visine-crusta

 

10. Apoi am scos vasul din cuptor și l-am lăsat să se odihnească un pic, să se răcească. Am mâncat și ne-am minunat. 😀 A fost bun și rece, a doua zi.

Dacă vrei să folosești tot aluatul și să pui crustă și jos, recomand să faci așa: întinzi jumătate de aluat și îl pui pe fundul vasului termorezistent uns cu unt în prealabil, apoi îl dai la cuptor 5-10 minute, până se întărește și abia apoi pui vișinele și restul de aluat și îl dai iar la cuptor. ^_^

cobbler-cu-visine-felie

Spor și poftă bună!

Comments

comments

Introdu Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *