Amestec de condimente pentru cartofi la cuptor

IMG_2632 2

Știi cum uneori ai atâta treabă că nu mai știi de capul tău și dintr-o dată e seară și e frigiderul gol?

Un amestec de condimente te poate salva dintr-o astfel de situație, pentru că poți pregăti cu ajutorul lui o masă delicioasă, destul de rapidă, fără multă bătaie de cap și fără multe vase murdare.

De când am descoprit multitudinea de condimente folosite în mâncarea indiană am încercat zeci de combinații pentru cartofi la cuptor. Vă propun să încercați amestecul nostru preferat.

 

Ingrediente pentru amestec:

Sare fină – 4

Busuioc (uscat) – 4

Boia de ardei dulce – 4

Nucă de cocos (fulgi uscați) – 3

Ceapă granulată – 3

Chili (praf) – 2

Chimion (măcinat) – 1

Turmeric (praf) – 1

Coriandru (măcinat) – 1/2

Piper negru ( măcinat) – 1/2

Poți folosi orice măsură (linguriță, lingură, cană etc.), în funcție de cantitatea dorită.

Le pui la un loc și le amesteci bine. Amesteci mixul de fiecare dată când îl folosești.

Dacă folosești lingurița, vei obține vreo 70g, cam o ceșcuță.

Dacă folosești lingura o să obții în jur de 200g, cât să încapă într-un borcan de 370 ml.

Ingredientele se găsesc la magazinul de mirodenii. Unele dintre ele se găsesc și la magazinele mari în secțiunile cu produse internaționale, dar de obicei sunt mai scumpe. Unele se găsesc la magazinele de naturiste. Chimionul și chimenul nu sunt același lucru (chiar dacă tanti de la Plafar va insista că sunt 😉 ), dar dacă îți place chimenul, îl poți pune în loc. Eu recomand să le cumperi online dacă nu ai magazin de mirodenii în oraș. Saiturile mele preferate pentru mirodenii sunt indianfood.ro și pastaidevanilie.ro .

Dacă ai unele condimente întregi (piper, coriandru, chimion), le poți măcina tu.

Eu prefer sarea neiodată, de mare sau de mină, numai fără aditivi să fie. 🙂 O cumpăr de la naturiste, se găsește ambalată în pungi de 500g și costă 3 lei și ceva. Poți să nu pui sare deloc dacă faci un sos cu sare sau dacă mănânci nesărat de fel, mixul tot va fi bun la gust.

Un borcan de mix din acesta are un cost de 15 lei (în sine, dar nu poți cumpăra condimente fix cât trebuie pentru el, deci dacă nu le ai deja vei cheltui ceva mai mult prima dată ^_^) și ajunge pentru vreo 10-12 tăvi de cartofi. ^_^

În timp ce am făcut calculele pentru treaba asta, mi-am dat seama de ce în mixurile de condimente pare să fie atât de multă sare. 🙂 Pentru că se calculează în funcție de gramaj. La mixul meu sarea, busuiocul și boiaua au volume egale, dar ca și gramaj au 25, 3 și respectiv 10 grame. Ca și volum sarea ocupă 17% din total, dar ca și greutate reprezintă 36% din mix. Mi s-a părut interesant de menționat. 😀

Cum se folosește?

1-1,5 kg de cartofi (vreo 6-8 cartofi măricei) – îi cureți, îi tai în bucăți cât o mușcătură, îi clătești.

Pui cartofii într-un castron mare, pui peste ei 2 linguri de ulei (eu folosesc de măsline) și amesteci bine.

Îi presari cu o lingură din amestecul de condimente, amesteci bine, mai presari o lingură și iar amesteci bine.

Pui cartofii într-o tavă mare de cuptor, pe hârtie de copt de preferat (ca să nu stai să freci la tavă apoi). Merge și pe tava unsă cu unt sau ulei dacă n-ai hârtie.

Îi dai la cuptor la 230 de grade (foc mare) vreo 30 de minute sau mai mult, depinde de cuptor. După juma’ de oră eu încerc cu furculița un cartof mai mare dinspre ușă. Cartofii sunt gata când e clar că nu mai sunt cruzi la mijloc – furculița intră ușor în ei, iar condimentele de pe ei nu sunt arse încă (negre adică).

De obicei îi mâncăm cu sos de iaurt cu usturoi, cremos și răcoritor. Încă n-am găsit alt sos care să meargă așa bine cu acești cartofi, deși am încercat vreo 5 altele, iar fără sos sunt cam uscați. Cred că sunt la fel de buni și cu mujdei de usturoi făcut cu apă, dar ai mei preferă să fie cu iaurt. 😀 Cred că merg bine și pe lângă ceva carne, pește sau alte legume. Noi îi mâncăm așa, singuri. 😀 Mixul de condimente merge de minune și la pui (a făcut soacră-mea o dată). 😉

Combinația cartofi-iaurt nu e recomandată de Ayurveda și dr. Menci (pe care eu îi mai consult din când în când și îmi place ce zic despre nutriție), dar ce să-i fac dacă e delicioasă? 😀 Încerc să fac acești cartofi maxim o dată pe săptămână. 😛 De obicei bem un ceai de sunătoare după festin. 😛

Desigur că te poți juca și cu mirodeniile și cu măsurile și să obții propria rețetă perfectă.

Să-mi zici și mie cum ți-a ieșit, dacă încerci. 😀

Poftă mare și succes la experimente! ^_^

 

 

Comments

comments

Introdu Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *